Geschiedenis

Het Stedelijk Helmonds Concertkoor is ontstaan in 1959. Toen nog als St. Lambertus Kinderkoor. De parochie St. Lambertus verzocht Roland de Kroon om een kinderkoor te formeren voor het verzorgen van de nachtmis. Dit koor was de basis voor het latere Stedelijk Helmonds Kinderkoor en nog later het Stedelijk Helmonds Concertkoor, en groeide uit tot het voornaamste kinderkoor van Nederland en een van de betere kinderkoren van Europa.

De naam en faam van het Lambertus Kinderkoor verspreidde zich al snel over de regio en later het land. Er volgenden vele missen en concerten in alle kerken en concertzalen in de regio en later ver daarbuiten. Daarnaast werkte het SHC samen met alle grote symfonie-orkesten en trad op in diverse landelijke opera producties.

Het was meer dan alleen een koor, want eigenlijk waren de buitenmuzikale activiteiten net zo belangrijk als de zang. Er werden feestavonden georganiseerd voor de kinderen, er was een carnavalsfeest van 4 dagen. Ook gingen de kinderen op kamp en was er aan het einde van elk seizoen een feestdag met oriëntatietochten en sketches. En wie was er niet voor de repetities aan het sjoelen, of op zaterdagmiddag nog even een flesje 3-es drinken (Bavaria was een grote sponsor).

Vele vrijwilligers zetten zich in voor het reilen en zeilen rondom het koor. Wie kent er niet namen als Mevr. van de Laar, Mevr. van Nimwegen, Dhr. en Mevr. Geenen, Dhr. en Mevr. van Veghel, Dhr. en Mevr. Schnijders, Dhr. van Gemert, Dhr. en Mevr. Lombert, Mevr. Corstens en vele anderen?

Eerste hoogtepunt van vele in het bestaan van het SHC was het behalen van de eerste prijs op het AVRO muziekfestival in 1970 in de categorie jeugdkoren met 411 punten. Een aantal punten dat tot op heden nooit is overtroffen! Daar kwamen ook de eerste radio en tv optredens uit voort.

Hierna volgden ook de eerste succesvolle concertreizen naar Duitsland en Zwitserland en breidden de concerten zich uit buiten de regio. Alle uithoeken van het land werden bezocht en tot op regeringsniveau was de naam van het SHC bekend. Dat laatste leidde tot de uitzending naar het muziekfestival van Celje in 1975 waar vele vooraanstaande Europese jeugdkoren aan deelnamen. Het behalen van de 3e prijs tussen alle oost-Europese koorscholen was een ongekende prestatie en werd groots gevierd.(trouwens de vliegreis naar Joegoslavië samen met het Nederlands elftal was ook een belevenis….).

Ook kwam hier uit voort medewerking aan diverse “hof-huwelijken”. We zijn diverse keren naar Vught afgereisd voor de familie van Heuvel tot Westerflier, en ook de secretaris van ZKH Prins Bernhard die trouwde met de secretaresse van HKH Prinses Margriet maakten gebruik van de diensten van het SHC.

Ook de concerttournee door Bulgarije(1978) was op verzoek van de regering en voor de deelnemers een geweldige ervaring. Het was een uitwisseling met een Bulgaars koor die kort daarvoor Helmond hadden bezocht. Heel wat tranen werden gelaten toen ze uit Helmond vertrokken en groots was het weerzien enkele maanden daarna in Sofia.

In 1980 werd het jeugdkoor uitgebreid met een groep mannenstemmen. Dit leidde tot een aanzienlijke uitbreiding van de mogelijkheden qua repertoire. Samen met de heren werden concertreizen naar o.a. Duitsland ondernomen.

Ondertussen werd de jeugdgroep vaak gevraagd om mee te werken aan opera produkties ven de Nederlandse Opera en andere gezelschappen. In 1991 werd de artistieke keuze gemaakt om verder te gaan zonder de heren. Een teruglopend ledenaantal heeft uiteindelijk geleidt tot opheffing van het koor in 1997.

Een geweldig mooie periode van bijna 40 jaar was ten einde.